Ohjeet:
  - nykyisen version esittelyvideo
  - testiversion esittelyvideo

  eKirjasto on sivusto yleisten kirjastojen e-aineistoihin. Aineistoa voit etsiä aihepiireittäin, asiasanoilla tai vapaasanahaulla. Osa eKirjaston aineistosta on vapaata verkkoaineistoa ja osa sellaista, jonka käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän PIN-koodin. eKirjasto on osa Kirjastot.fi-palveluita.

  Näin käytät eKirjastoa

  eKirjaston aineistot aukeavat pöytäkoneen lisäksi myös älypuhelimella ja tabletilla (taulutietokoneella). Mobiililaitteita varten saatat tarvita erillisen lukuohjelman asentamisen.

  Aineistolajit

  eKirjastossa on tarjolla e-kirjoja, äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkipalveluja, videoita, verkkokursseja, kirjastojen digitoimia aineistoja.

  Aihealueet

  Aineistolajia klikkaamalla avautuvat pääaihealueet, joiden määrä vaihtelee aineistolajeittain. Jokaisen pääaihealueen takana on ala-aihealueita, joista pääsee katsomaan eKirjaston kokoelmia. Ala-aihealueen yhteydessä kerrotaan, kuinka monta aineistoa kuuluu ko. ala-aihealueeseen.

  Kirjastovalinta

  Kirjastovalinnan oletusarvona on kaikki kirjastot. Sen voi vaihtaa yksittäiseksi kirjastoksi/kirjastokimpaksi, jolloin tarjonta rajautuu niihin e-aineistoihin, mitä ko. kirjasto/kirjastokimppa on hankkinut. Pääset näitä aineistoja käyttämään voimassa olevalla kirjastokortilla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla.

  Ilman kirjastovalintaa hakutuloksessa näkyy eriteltynä, mihin kirjastoihin ko. e-aineistoa on hankittu. Käyttöösi saat sen, jos sinulla on voimassa oleva kirjastokortti johonkin näistä hakutuloksessa olevaan kirjastoon.

  Kielivalinta

  Kielivalinnan oletusarvona on kaikki kielet. Klikkaamalla kielivalintaa voit rajata kieliä vaihtoehdoista: Suomi, Ruotsi, Englanti tai Muut kielet. Muista tallentaa valitsemasi kieli kohdasta "Tallenna valinnat".

  Hakutapoja, hakutulos ja aineiston käyttö

  • Vapaasanahaku
   Ylhäällä on hakulaatikko "Hae e-kirjastosta". Sinne voit kirjoittaa hakusanoja. Hakutuloksia ehdotetaan kolmen kirjaimen jälkeen, mutta voit kirjoittaa hakusanan loppuun saakka, jolloin myös hakutulosjoukko tarkentuu. Hakusanoja voit kirjoittaa useita peräkkäin. Jos hakutuloksia on useita, niin voit rajata niitä aineistolajin mukaan: e-kirjat, videot jne.
  • Aiheenmukainen haku
   Aihevalikossa on pääotsikoita, esim. + Historia, muistelmat. Valitse ensin jokin pääotsikko, niin saat sen alla olevan aihejaottelun, esim. Kansatiede, Muistelmat, henkilöhistoria, Yleinen historia, kulttuurihistoria. Perässä oleva numero, kertoo kuinka monta e-kirjaa kuuluu tähän aihealueeseen. Klikkaamalla aihealuetta, esim. Kansatiede, saat luettelon siihen kuuluvista e-kirjoista ja valtsemalla niistä jonkun, saat ko. e-kirjan täydet kuvailutiedot.
  • Hakutulos
   Hakutuloksen kuvailutiedoissa on e-kirjan nimi ja tekijä(t), kansikuva, takakansiteksti ja kustantaja sekä aktiivisia asiasanoja. Ihan lopussa on Saatavuus, jonka alla tiedot niistä kirjastoista, joihin on hankittu ko. e-kirjaa. Saatavuus korvautuu Avaa-painikkeella, jos e-kirja on vapaasti kaikkien käytettävissä.
  • e-kirjan lukeminen
   Klikkaamalla Saatavuus-painikkeen alla olevan kirjaston nimeä pääset sivulle, jossa voit kirjautua kirjastokortin numerolla + Pin-koodilla. Tämän jälkeen pääset aineiston välittäjän sivulle, jossa voit ladata tai striimata, eli lukea tai katsella saman tien kyseisen tiedoston.