Hyppää pääsisältöön
Kaikki kirjastot

Näin käytät eKirjastoa


Tutustu eKirjastoon - katso tiivis esittelyvideo palvelusta

 

 

eKirjasto on palvelu, jonka kautta löydät helposti kirjastojen e-aineistot, kuten e-kirjat, äänikirjat, musiikkipalvelut ja elokuvat. Voit etsiä aineistoa yläreunan valikosta aukeavan aiheenmukaisen selailun avulla, tai hakemalla teoksen, tekijän tai asiasanan mukaisesti. Jokainen asiasana toimii myös hakulinkkinä, jonka avulla löydät samaan aiheeseen liittyviä aineistoja. 

Mobiililaitteissa aineiston selaushaku aukeaa oikean yläkulman valikko-painikkeesta. eKirjastoon ei kirjauduta sisään, vaan kirjautuminen tapahtuu lainauksen, tai varauksen yhteydessä. Lainaamista, varaamista ja musiikin kuuntelua varten tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän PIN-koodin. Voit rajata aineistot aloitusnäytöltä, tai oikean yläkulman Vaihda kirjastoa - valinnasta niin, että tarkastelet vain oman kirjastosi valikoimaa, tai vaihtoehtoisesti kaikkien kirjastojen kokoelmia.

Jokainen kirjasto, tai kirjastokimppa hankkii aineistoa itsenäisesti. Tästä johtuen kirjastojen e-valikoimat poikkeavat toisistaan. E-kirjoja ja äänikirjoja hankitaan useammalta aineiston toimittajalta, mistä johtuen samaa teosta voi esiintyä hakutuloksissa kahteen kertaan. Haku kannattaakin aloittaa niin, että valitsee aloitusnäytöltä oman kirjaston, jolloin haku rajautuu omalla kirjastokortilla saatavilla oleviin teoksiin ja palveluihin. 

Näin käytät eKirjastoa. 1. Valitse kirjasto tai katso koko maan näkymää. 2. Etsi aineisto. 3. Lue, katsele tai kuuntele.

E-kirjojen lukeminen, tai äänikirjojen kuunteleminen onnistuu helpoiten suoraan nettiselaimessa. Tällöin tarvitaan vain toimiva verkkoyhteys. Selaimista suositeltavimpia ovat Firefox, Chrome tai Safari. E-kirjoja ja äänikirjoja voi ladata myös omalle laitteelle, jolloin lukeminen ja kuunteleminen onnistuu myöhemmin ilman verkkoyhteyttäkin. Tällöin käyttöön tarvitaan lukuohjelma, joka vaihtelee palvelun, tai laitteen mukaisesti. Lukuohjelman saa mobiililaitteille laitteen sovelluskaupasta ilmaiseksi.

Palvelun kielen voi rajata yläreunan valikosta, vaihtoehtoina suomi, ruotsi ja englanti. Hakutulosten rajaaminen kielen mukaisesti tapahtuu hakutulosten vasemmalla puolella olevasta kielivalikosta.

Vapaasti verkossa olevia kirjoja ja äänikirjoja löytyy Verkkoaineistoja -valikon kautta. Näiden käyttöön ei siis tarvita kirjastokorttia.

Ohjeistusta e-aineistojen käyttöön löytyy lisää Kysy-sivun kootuista kysymyksistä ja vastauksista.