Gå till huvudinnehåll
Alla bibliotek

Så här använder du eBiblioteket


Bekanta dig med eBiblioteket – titta på en kort presentationsvideo.

 

 

Via eBiblioteket hittar du lätt bibliotekens e-resurser, så som e-böcker, ljudböcker, musiktjänster och filmer. Du kan bläddra bland materialet i de ämnesvisa menyerna, som öppnas då du klickar på rubrikerna i den övre balken. Du kan också söka enligt titel, författare eller ämnesord. Varje ämnesord fungerar också som en länk, via vilken du hittar mera material om samma ämne.  

I mobila enheter öppnas bläddringsmenyerna via meny-knappen uppe till höger. Man loggar inte in i eBiblioteket, utan inloggningen sker i samband med lån och reservationer. För att låna, reservera eller lyssna på musik behöver du ett bibliotekskort med tillhörande pinkod. Genom att klicka på ”Välj bibliotek” uppe till höger kan du begränsa urvalet på så sätt att bara ditt eget biblioteks utbud syns i eBiblioteket,  alternativ kan du välja att se utbudet i alla bibliotek.  

 

Så här använder du eBiblioteket

Det är lättast att läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker direkt i webbläsaren. För det behöver du bara en fungerande nätförbindelse. Använd helst webbläsarna Firefox, Chrome eller Safari. Du kan också ladda ner e-böcker och ljudböcker till din egen apparat. I det här fallet kan du läsa och lyssna på böcker också utan nätförbindelse, men för det behöver du ett särskilt läsprogram. Vilket program du behöver beror på vilken tjänst och apparat du använder. Du kan gratis ladda ner läsprogram till mobila enheter via appbutiken.  

eBibliotekets språk kan du byta i den översta balken, alternativen är svenska, finska och engelska. Materialet i sökresultatet kan du begränsa enligt språk i språkmenyn till vänster om sökresultatet.  

Fritt tillgängliga böcker och ljudböcker hittar du under rubriken  
Fritt tillgängligt uppe till höger. För att läsa och höra på de här böckerna behöver du alltså inget bibliotekskort.  

Du kan fråga mera om e-resurser och hur man lånar och reserverar dem via frågeformuläret på sidan Fråga om e-resurser.