Hyppää pääsisältöön
Kaikki kirjastot

Lodzin kurjat (äänikirja)

Palkittu kuvaus juutalaisten kohtaloista holokaustin armoilla.

Helmikuussa 1940 Puolan miehittäneet saksalaiset perustavat Lodzin kaupunkiin geton juutalaisille. Getossa valtaan nousee juutalainen liikemies Mordechai Chaim Rumkowski. Hän haluaa jäädä historiaan kansansa pelastajana mutta alistaa gheton asukkaat julmalle hirmuvallalle.

Rumkowskin tavoitteena on tehdä Lodzin getosta - ja itsestään - natsi-Saksalle korvaamaton. Neljännesmiljoonan asukkaan getto muuttuu Saksan armeijan tärkeimmäksi tavarantoimittajaksi, mutta palkkiona ei odotakaan vapaus.

Geton asukkaiden arki on jokapäiväistä kamppailua nälän, sairauksien ja mielivallan varjossa. Prahasta karkotettu lääkärin tytär Vera saa huomata, että tsekinjuutalaiset ovat arvojärjestyksen pohjasakkaa. Korruptio rehottaa, ja varkauksista vangittu Adam välttyy karkotukselta vasta, kun hänen sisarensa annetaan vankilanjohtajan käyttöön. Saksalaisten karkotuspolitiikan vuoksi ghetosta katoaa tuhansia perheitä, eikä kukaan ole turvassa.

Steve Sem-Sandberg (s. 1958) on ruotsalainen kirjailija, toimittaja ja kääntäjä. Hänen dokumenttiromaaninsa Lodzin kurjat on voittanut Ruotsin merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Augustin. Teos on koskettava kuvaus puolanjuutalaisten selviytymisestä äärimmäisissä oloissa, joissa inhimillisyys vääristyy ja tarjolla on vain mahdottomia valintoja. Romaani perustuu huolelliseen historialliseen taustatutkimukseen.

© 2009 Steve Sem-Sandberg.

First published by Albert Bonniers Förlag, Sweden Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden

Saatavana seuraavilla kirjasto­korteilla


Järvenpää-Träskända, Kerava-Kervo, Mäntsälä, Tuusula-Tusby
Kirkes-kirjastot.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä

Lodzin kurjat

Sem-Sandberg, Steve; Sem-Sandberg, Steve; Sem-Sandberg, Steve; Sem-Sandberg, Steve; Peltomaa, Leena; Peltomaa, Leena; Peltomaa, Leena; Peltomaa, Leena

Tre romaner : Theres ; Allt förgängligt är bara en bild ; Ravensbrück

Sem-Sandberg, Steve

De utvalda

Sem-Sandberg, Steve

W

Sem-Sandberg, Steve

Suomi ja Hitlerin Saksa 1933-1939

Hyytiä, Osmo