Gå till huvudinnehåll
Alla bibliotek

Hyvä paha jalostus: Miten eettinen ruuantuotanto on mahdollista

Kauniita, pyöreitä omenia ja tomaatteja. Runsaina lainehtivia viljapeltoja. Valtavia määriä lypsäviä lehmiä ja huimaa vauhtia kasvavia sikoja ja broilereita. Viimeisen reilun sadan vuoden aikana tehty jalostus on yksi taustatekijöistä sille, että me suomalaisetkin syömme nyt monipuolisesti ja runsaasti.

Mutta jalostuksella on myös varjopuolensa. Jalostus on esimerkiksi kaventanut monien kasvilajien ja eläinrotujen geeniperimää niin, että ne ovat alttiimpia esimerkiksi erilaisille taudeille. Samalla, kun jalostus on muokannut broilerien lihaksien kasvamaan vauhdilla massiiviseen kokoon tai lisännyt lehmien maitomäärää, se on aiheuttanut eläimille erilaisia terveysongelmia.

Jalostuksen viimeisten vuosikymmenten suuri teema on ollut geenimuuntelu. Sen lisäksi jalostuksessa on paljon muuta, mistä pitäisi puhua. Kun ympäristökriisit heikentävät ruuantuotannon mahdollisuuksia, millainen jalostus tukisi tulevaisuuden ekologisempaa ja eettisempää maataloutta? Kuka päättää, keskitytäänkö kasvattamaan eläinten kasvua vai lisäämään hyvinvointia?

Hyvä paha jalostus -kirja kertoo monipuolisesti kasvin- ja eläinjalostuksesta ja sen merkityksestä ruuantuotannolle.

FIN EISBN: 9789523971011

Fås med följande bibliotekskort

Ej tillgänglig.

Du kan också vara intresserad av dessa...

Lautasmatka – Poimintoja ruuan historiasta

Koistinen, Mari

Ruokamysteerit: Viisaiden valintojen jäljillä

Putkonen, Leena; Koistinen, Mari

Lautasmatka – Poimintoja ruuan historiasta

Koistinen, Mari

Me ja muut eläimet: uusi maailmanjärjestys

Aaltola, Elisa; Wahlberg, Birgitta

Ruokamysteerit

Putkonen, Leena; Koistinen, Mari