Skip to main content
All libraries

Organisationsutveckling och jämställdhet: en studie i tre företag

När organisationsförändringar diskuteras på arbetsplatser och i organisationer finns det anledning att utgå från ett könsperspektiv och göra kopplingar till frågan om jämställdhet i den egna organisationen. Därmed kan både kvinnors och mäns kompetens och erfarenheter bättre tas tillvara och man kan på så sätt få en mer effektiv och livskraftig organisation. De arbetsplatser och organisationer som vill förbättra jämställdheten mellan könen bör på motsvarande sätt knyta an till och integrera olika insatser i det ordinarie utvecklingsarbetet. Annars riskerar jämställdhetsarbetet att bli punktinsatser utan konkreta och bestående resultat. Detta är budskapet i Organisationsutveckling och jämställdhet, som erbjuder ett verktyg, en teori och strategi för förändring på organisations- och samhällsnivå – nämligen demokratisk dialog.

Boken beskriver hur demokratisk dialog har använts för att komma vidare med jämställdhetsfrågan i olika företag. Arenor för samtal skapades mellan kvinnor och män, vilket innebar en utveckling av språk och förståelse. Nya insikter ledde fram till nya kunskaper och konkreta förändringar. Metoden är flexibel och kan användas i andra sammanhang, t ex för att utveckla kvalitet inom sjukvården, för att skapa bättre samarbete mellan olika myndigheter och för att öka regional samverkan och utveckling.

Organisationsutveckling och jämställdhet vänder sig till alla som arbetar med organisationsutveckling och personalfrågor, samt till studenter inom psykologi och beteendevetenskap.

Available with these library cards

Not available.