Gå till huvudinnehåll
Alla bibliotek

Digiopastaminen kirjastossa

Digiopastaminen kirjastossa -video käsittelee digi- ja medialukutaitojen opastamisen perusteita sekä opastustilanteiden hyviä käytäntöjä ja järjestämistä. Video on AkePiKen kehittämiskirjaston yleisten kirjastojen digihankkeen (2019-2020) tuotantoa.

Kirjastojen tulee toiminnassaan toteuttaa kirjastolakia, johon on kirjoitettu sisään uusiin kansalaistaitoihin sekä monilukutaitoon opastaminen. Video pyrkii avaamaan ja sanoittamaan tätä tehtävää, ja samalla tarjoamaan vinkkejä sen toteuttamiseen. Videolla otetaan kantaa myös osaamisen ja asiantuntijuuden paineisiin. Yhdenkään kirjastolaisen ei tarvitse olla valmis asiantuntija, opastamiseen riittää digitaitojen perusteiden sekä asiakaspalvelutaidon lisäksi avoin asenne. Jokainen opastustilanne on myös kirjastolaiselle oppimisen mahdollisuus.

AkePiKen digihankeen tuottamaa videota voi hyödyntää esimerkiksi silloin, kun on tarve kertoa kirjastojen monimuotoisista tehtävistä ja digituen merkityksestä osana toimintaamme vaikkapa kirjaston resursoinnista päättäville tahoille. Videoiden avulla voi myös vaikkapa perehdyttää henkilöstöä aiheeseen, tai käyttää niitä keskustelun avaajina oman yksikön työpaikkapalaverissa.

Katso myös:
Digituen verkostot – yhteistyössä on voimaa -video
Digituki-ohjelmia Kirjastokaistalla

Lisätiedot:
Tampereen AKE: akepike.fi
PiKen kirjastoklubin YouTube-kanava
Asiaa digiopastuksesta Kirjastot.fi:ssä

Videoiden tuotanto: Videot on tuotettu yhteistyössä PiKe-kirjastolaisista, vapaaehtoisista ja kirjastojen digituen kumppanuuksista muodostetun työryhmän kanssa.
Toteutus: Eslon Productions

FIN

Du kan också vara intresserad av dessa...

Tasa-arvo toisin nähtynä: Oikeuden ja politiikan näkökulmia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen : Gaudeamus

Kantola, Johanna; Nousiainen, Kevät; Saari, Milja

Yhteinen koulu tasa-arvoa vai tasapäisyyttä? : koulutuksellinen tasa-arvo Suomessa Snellmanista tähän päivään

Ahonen, Sirkka

Tyttöjen kesken : monikulttuurisuus ja sukupuolten tasa-arvo nuorisotyössä

Honkasalo, Veronika

Tasa-arvo. Nyt!

Gates, Melinda

Tasa-arvo. Nyt!

Gates, Melinda