Skip to main content
All libraries

Från barnrikehus till sociala hyreskontrakt: Den selektiva bostadspolitikens ursprung och förändring 1933–1994


Från barnrikehus till sociala hyreskontrakt belyser Micael Nilsson den svenska bostadspolitikens historia med fokus på hushållen med sämst ekonomi: de som inte klarar en vanlig hyra. Studien är den första i sitt slag och utgör en unik analys som kopplar samman de socialpolitiska vägvalen och den framväxande välfärdsstaten med hur bostadspolitiken utformats för invånarna med minst resurser.

Granskningen startar i 1930-talets satsningar på öronmärkta bostäder åt mindre bemedlade barnfamiljer, och lyfter sedan fram 1940- och 1950-talens selektiva bostadsstöd nära besläktat med dagens social housing. Senare tar välfärdsstatens principer över och på 1980-talet kommer de sociala hyreskontrakten i bruk.

Micael Nilsson, sakkunnig vid Boverket, bidrar med ny kunskap om kommunernas roll i den sociala bostadsförsörjningen och pekar på hur kommunernas socialtjänst i brist på andra stöd fått en nyckelroll i den sociala bostadspolitiken. Han klarlägger att de fattigaste hushållen varken idag eller historiskt har blivit hjälpta av bostadsstöden på det sätt som nutidens debattörer och berättelser ger intryck av.

Available with these library cards

Not available.

You may be interested in...

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

Hägg, Elin

De vilda Vasarna : en våldsam historia

Lindqvist, Herman

De dubbla budskapen : kvinnors bildning och utbildning i Sverige under 1800- och 1900-talen

Schånberg, Ingela

Det ohyggliga arvet : Sverige och främlingen genom tiderna

Catomeris, Christian

Flickebarnet i sävlådan - en tragisk historia från det fattiga Sverige

Levin, Hjördis