Sävyttömät sanat: Kun vastakkainasettelut saivat vallan

"Katsos, eihän kukaan halua tinkiä mielipiteistään. Kaikki ovat nykyisin mielestään oikeassa."

Puolesta tai vastaan, kyllä tai ei - vastakkainasettelut jyräävät ja tiedosta viis, kun samanmieliset kutsuvat peukuttamaan puolestaan. Nykyihmisellä kun on hyvä olla mielipide, olipa kyse maahanmuuttajien kotoutumisesta, pyöräteiden kunnossapidosta tai lähikaupan vajavaisesta hedelmävalikoimasta.

Asta Leppä kirjoittaa uudessa teoksessaan kärjistyneitä kantoja ja mustavalkoisia vastakkainasetteluja suosivasta ajastamme. Mihin on kadonnut sävyjen taju ja toisen kunnioittamisen hyve? Mistä jyrkkyys kumpuaa? Ja ennen kaikkea, mitä tapahtuu myötätunnolle, kun vastakkainasettelut saavat vallan? Elämä kun sittenkin on useimmiten jossakin ääripäiden välillä, mustaa ja valkoista yhtä aikaa.

Asta Leppä on Raisiossa asuva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut mm. teoksen Voittajien varjot - Elämää eriarvoisten tasavallassa (2017).

Kirjapaja 1. painos

Kirkkonummi-Kyrkslätt
Kirkkonummi.

Hamina-Fredrikshamn, Iitti-Itis, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää-Pyttis, Virolahti-Vederlax