O : romaani (tai yleispätevä tutkielma siitä miksi asiat ova niin kuin ovat)

Mikä on O?

O on romaani, joka kertoo olympialaisiin valmistautuvasta uimajoukkueesta, taiteellisesti kunnianhimoisia liukumäkiä suunnittelevasta firmasta ja miehestä, joka pakenee neuroosejaan lukitsemalla itsensä pihavarastoon.

O osoittaa meille, kuinka kävely Kööpenhaminan halki voi antaa runokokoelman verran kuvia ja vaikutelmia.

O seuraa hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.

O kertoo vaarallisia ihmiskokeita tekevistä Johan Sebastian Bach -faneista, jotka eivät epäröi poistaa vastustajia tieltään.

O näyttää meille sirkuksen, joka koostuu pelkistä neurootikoista, ja teatteriryhmän, joka tekee näytelmää elefanttitautia potevasta Hans Christian Andersenista.

O tutustuttaa meidät ujoon poikaan, joka kommunikoi vain post-it-lappujen avulla, ja Espanjassa veneen alla asuvaan narkkariin, joka näkee pohjan raosta taivaan jollaisesta me muut voimme vain uneksia.

O opastaa kädestä pitäen pakkoneurootikoille, kuinka kanaviillokkia valmistetaan.

O on kaikesta tästä huolimatta ennen kaikkea kookas kirja siitä, millaista on arki tässä ajassa ja miten elää siinä.

Miki Liukkosen toinen romaani on suuruudenhullu, kohtuuttoman laaja ja kaikkeutta tavoitteleva tarina tavallisista ihmisistä ja kummallisista tapahtumista, neurooseista, päähänpinttymistä, järjettömistä asioista joita pelkäämme kuin lapsi tähdetöntä yötä. Tämän kaiken olet tuntenut, mutta mitään vastaavaa et liene aikaisemmin lukenut.

WSOY 1. painos

Espoo-Esbo, Helsinki-Helsingfors, Kauniainen-Grankulla, Vantaa-Vanda