Hyppää pääsisältöön
Kaikki kirjastot

IB - som i inhämtning Birger

”IB – som i inhämtning Birger är spännande och intressant… Mycket läsvärt.”

Helhetsbetyg 4, BTJ

Det var tidigt sjuttiotal. En politisk tid. Unga entusiastiska journalister ägnade sig åt att gräva i statens hemligheter och avslöjade en spionorganisation som inte ens riksdagen kände till. Det ledde till en våldsam konfrontation. Staten slog tillbaka med polisrazzior och fängelsestraff.

Många minns skriverierna runt IB-affären. Men vad var det egentligen som hände? Hade maktens män skäl att slå till så oerhört hårt? Var rikets säkerhet verkligen i fara? Eller handlade det om rent förtryck av det fria ordet?

Som så ofta är fallet överträffar sanningen dikten. IB-affären slutade så illa därför att maktfullkomliga män på högsta politiska nivå i Sverige till varje pris ville skydda sig själva. De hade sysslat med topphemlig olaglig åsiktsregistrering av oskyldiga medborgare i decennier. De hade i största hemlighet skickat information om svenska medborgares politiska engagemang vidare till Israels ökända underrättelsetjänst. Och för att dölja vad de hade gjort offrade de utan att tveka både visselblåsare och journalister.

Saatavana seuraavilla kirjasto­korteilla


Korsnäs, Kristinestad-Kristiinankaupunki, Kronoby-Kruunupyy, Larsmo-Luoto, Malax-Maalahti, Korsholm-Mustasaari, Närpes-Närpiö, Pedersöre-Pedersören kunta, Jakobstad-Pietarsaari, Nykarleby-Uusikaarlepyy, Vorå-Vöyri
Fredrika-kirjastot.

Askola, Hanko-Hangö, Ingå-Inkoo, Lapinjärvi-Lappträsk, Loviisa-Lovisa, Myrskylä-Mörskom, Pornainen-Borgnäs, Porvoo-Borgå, Pukkila, Raseborg-Raasepori, Sipoo-Sibbo, Siuntio-Sjundeå
Helle-kirjastot.

Vaasa-Vasa
Vaasan kaupunginkirjasto.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä

Bombmannens testamente

Ebervall, Lena; Samuelson, Per E

Ers Majestäts olycklige Kurt

Ebervall, Lena; Samuelson, Per E.

Mördaren i folkhemmet

Ebervall, Lena; Samuelson, Per E

Florence Stephens förlorade värld

Ebervall, Lena; Samuelson, Per E

Bombmannens testamente

Ebervall, Lena; Samuelson, Per E