Hyppää pääsisältöön
Kaikki kirjastot

Guds moral

Varför är lidande så utbrett och varför drabbar det så ojämnt? Hur kommer det sig att lidandet har en sådan fundamental plats i skapelsen? Varför är vissa människor onda? Kan vem som helst bli det? Några av de potentiella svaren för oss till den religiösa sfären. Kanske har lidandet en mening som det står i vår makt att uppdaga, vilket ju i så fall ställer oss inför en rad nya frågor. Är upphovsmakaren bakom lidandet den som skapat vår jord, eller är det istället någon annan som börjat förvanska det goda? Varför gavs vi inte ett paradis med en gång? Bär vi själva ansvaret för vår ondska, eller är vi offer för dess makt?

Dessa frågor ramar in det så kallade teodicéproblemet: dilemmat hur förekomsten av lidandet och ondskan kan förenas med tron på en fullkomligt god och stark skapare. Frågan sysselsätter många troende och utgör även det vanligaste argumentet från dem som kritiserar religionen.

I den här boken utgår författaren Thomas Anderberg från sina egna erfarenheter och söker sig gradvis fram till det centrum där inga svar är enkla.

Thomas Anderberg (1956-2013) var musik- och litteraturkritiker på DN, författare och professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han debuterade 1987 med romanen Den nya ordningen och gav därefter ut flertalet böcker inom såväl den skönlitterära som den facklitterära genren.

Saatavana seuraavilla kirjasto­korteilla

Valitettavasti tätä ei ole saatavana

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä

Konsten att argumentera

Anderberg, Thomas

Den mänskliga naturen

Anderberg, Thomas

Lidande och existens i patientens värld

Arman, Maria

Här ligger jag

Anderberg, Thomas

Alter ego

Anderberg, Thomas