Hyppää pääsisältöön
Kaikki kirjastot

Asado

”Årets grillbibel”
Svenska Dagbladet

”Sommarens grillbok”
Filter

I Argentina är asado inte bara en form av grillning. Det är en nationalrätt, en ritual och en livsstil. Och kanske framför allt ett tillfälle att samlas med familj och vänner och umgås en hel dag runt elden.

Asado går att göra med nästan vilken utrustning som helst, från två stenar och ett galler i en park till en regelrätt höj- och sänkbar sydamerikansk grill, en parilla, på ens bakgård. Eftersom du bränner ner ved till glödande kol, följer måltiden alltid den öppna eldens rytm. Medan elden tänds dämpas det värsta suget med una picada, lite plockmat. Det kan vara ost och charkisar, escabeche, inlagda grönsaker och ett par empanadas.

När brasan är igång börjar du tillaga det som går allra snabbast och behöver högst värme: chorizo, blodkorv, kalvbräss och grönsaker. När flammorna lagt sig och glöden är som hetast är det dags för berömda köttbitar som tira de asado, revben, eller vacío, flankstek, medan den falnande glöden passar bäst för råvaror som behöver tillagas lite längre och på låg värme. Som kyckling eller helgrillat lamm.

Det grillade äts med chimichurri, sallad, bröd och olika smårätter, som även de är tillagade över den öppna elden. Man dricker öl och rödvin och slutar inte förrän den sista glöden slocknat.

Saatavana seuraavilla kirjasto­korteilla

Valitettavasti tätä ei ole saatavana

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä

Vino vego : så kombinerar du vin och mat i det gröna köket

Jamais, Michel

Kris, kalas och kolhydrater : Recept och berättelser för goda och dåliga dagar

Rabe, Annina; Hellsten, Anna

Baka med grönsaker

Wallentinson, Lina

Ät färg spring berg : Vego, naturligt, näringsrikt

El Kott Helander, Lina; El Kott Helander, Sanna

Rågen : en spretig historia

Luther, Annika; Donner, Herta; Hukkinen, Nina