Rymysavotta

  Rymysavotta / Martti Väisänen

  Rymysavotta on tuotteliaan ja suositun kirjailijan yhdestoista teos. Se kertoo Suomen suurimpiin kuuluneesta savotasta Saimaan vesistön Pielisen reitin latvavesiltä vuosina 1945-1946.
  Savotalla työskenteli yli neljäkymmentä hevosta ja noin kolmesataa miestä. Majoitusolosuhteet olivat kehnot ja ahtaat. Kaikissa kylän taloissa oli savottalaisia majoitettuna, sopu antoi tilaa. Myös riihet oli muutettu savottamiesten majoitustiloiksi. Vaatetus oli kehnoa, samoin oli pulaa kunnon työkaluista. Ruokahuolto oli saatu kohtalaiseen kuntoon yhtiöiden taholta.
  Puutavaraa hakattiin ja ajettiin jokivarteen 40 000 tukkirunkoa ja pinotavaraa 10 000 pinokuutiometriä. Tällä puumäärällä maksettiin osaksi Suomen 400 miljoonan dollarin vekseliä veli venäläiselle sotakorvauksina. Silloiseksi rahaksi muunnettuna Suomi joutui maksamaan Neuvostoliitolle korvauksia kaikkiaan noin satatuhatta miljoonaa vanhaa markkaa. Kirjassa kerrotaan vuoden kierrosta savotalla: kesäsavotasta, talvisavotasta sekä uiton eri vaiheista peränajoon asti.

  metsätyö uitto savotat metsätyöntekijät kämpät syrjäseudut sodanjälkeinen aika Pohjois-Karjala

  Myllylahti
  FIN EISBN:9789522024862