Kokböcker, matlagning och drycker
-
Lautasmatka – Poimintoja ruuan historiasta
Kuusniemi, Mari Koistinen; MarjaanaAula & Co 2023 1. utgåvaKiehtovaa maailmanhistoriaa ruokatarinoiden kautta Tomaatti on arkisista arkisin elintarvike, mutta mistä se on peräisin ja miten siitä on tullut sellainen kuin se on? Lautasmatka...
-
KÅPPI PEJST [copy paste]: Hur vi härmar USA mer än ever
Nilsson, Mats-EricOrdfront förlagHÅLLER SVERIGE PÅ ATT BLI VÄRLDENS MEST AMERIKANISERADE LAND? 1950-talets raggarbilar, spetsiga behåar och glänsande frisyrer kan vi le överseende åt. Men den mycket större USA-p...
-
Au Pif! Den sanna historien om Agnetas kloster
Hamberg, EmmaPiratförlagetOm du hängivet och ogenerat ägnar dig åt livsnjuteri tillsammans med andra lever du inte bara roligare, utan även längre! Enligt den tesen harEmma Hamberg skapat en högst personlig...
-
Winesplaining: prova, lagra, njut av vin
Melldén, AndersPolaris FaktaVarifrån kommer aromerna i ett glas vin, och hur sätter du ord på det du känner? Hur länge kan ett vin lagras och när når det sin topp? Varför serveras vitt vin kallt och hur påver...
-
Ät smart!
Andersson, KristinaTukan FörlagVarje dag påverkar du din hälsa när du väljer vad du ska äta. Att vi kan påverka vår hälsa med maten är ett faktum sedan länge, men tyvärr är området fyllt av myter, inte minst när...
-
Suomen ruokahistoria : suolalihasta sushiin
Kylli, RitvaGaudeamusTeepöydän kulhoissa on hillottua mesimarjaa, lakkaa, viinimarjaa ja vadelmaa sekä suurilla porsliinilautasilla mustia ja valkeita konvehteja, kasa sokeriryynejä, sitruuna- ja pomer...
-
Suomen ruokahistoria
Kylli, Ritva; Manto, ErjaGaudeamus 2021 1. utgåvaKanava-tietokirjapalkinnon voittaja ja Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2021 Teepöydän kulhoissa on hillottua mesimarjaa, lakkaa, viinimarjaa ja vadelmaa sekä suurilla porsli...
-
Slowcooking - en resa till en lättare och godare matvardag
Lagerstrand, LindaIsaberg förlagTänk dig att det är en kall och frostig höstkväll. Det är mörkt ute och det blåser. Du känner att det biter lite i kinderna och misstänker att det är snö på väg. Du känner dig trö...
-
Måltidens magi
Nilsson, Mats-EricOrdfront förlag"En mycket humoristisk och lärorik historia om måltidens mysterier." GP Ständigt kommer nya kostråd, men de handlar alltid om vad man bör äta, aldrig hur. Så tänk om just detta är...
-
Mat: En krigisk historia
Schimanski, FolkeLeopard förlagBristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget. Miljont...
-
Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat
Nilsson, Mats-Eric; Ennart, HenrikOrdfront förlagHembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den so...
-
Den hemlige kocken
Nilsson, Mats-EricOrdfront förlagI Den hemlige kocken avslöjar Mats-Eric Nilsson det utbredda matfusket. Denna bästsäljande bok har öppnat hundratusentals svenskars ögon och fått oss att börja läsa det finstilta p...
-
Första hjälpen vid matbordet : Om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter
Ask, SaraOrdfront förlagHAR DU EN grönsaksvägrande tvååring? En trotsig treåring? Eller kanske en bebis som precis ska börja lära sig äta? Att laga mat till barn kan vara både stressande och tålamodspröva...
-
Elsas husdröm
Billgren, ElsaBookmark FörlagFrån sorg, självkänsla och familj. Nu delar Elsa Billgren med sig av allt hon lärt sig om livet genom inredning, loppisbesök och matlagning i sitt sommarhus på Gotland. Kliv in i...
-
Viinitollon käsikirja
Männistö, MaijaTuuma-kustannusViinipuhe on ihan liian vaikeaa! Viinistä voi nauttia, vaikka lasillisesta ei löytäisi ryhdikästä harteikkuutta tai erottaisi kevyttä tomaatinlehtisyyttä. Viini kuuluu muillekin ku...
-
Viinitollon käsikirja
Männistö, Maija; Rajanen, Anna-RiikkaTuuma-kustannus 2021 1. utgåvaViinipuhe on ihan liian vaikeaa! Viinistä voi nauttia, vaikka lasillisesta ei löytäisi ryhdikästä harteikkuutta tai erottaisi kevyttä tomaatinlehtisyyttä. Viini kuuluu muillekin ku...
-
Keto: den kompletta boken om ketogen kost
Johansson, MartinaTukan FörlagDen kompletta ketobibeln - illustrerad matfakta samt kokbok. Att följa en ketogen kost ger dig möjlighet att vara ditt friskaste jag. Kroppen använder fett som sin primära energik...
-
Happy Food Green
Ennart, Henrik; Ekstedt, NiklasBookmark FörlagDen lyckliga maten är grön! I en tid då vi är mer medvetna om vår hälsa, klimatet och effekterna av dålig djurhållning än någonsin finns det många anledningar att vilja leva ett...
-
Den inofficiella Harry Potter-kokboken
Bucholz, DinahModernista 2021Från Kittelkakor till Knickerbocker Glory – över 150 magiska recept! Har du drömt om en middag à la Hogwarts? Nu har du chansen! Med över 150 enkla recept och matnyttiga tips är...
-
Stefans lilla svarta: bokashi, biokol och bakterier
Sundström, StefanLeopard förlagDet börjar med dig. I ditt kök, på balkongen, kolonilotten eller i trädgården. Med en hink och ett lock kan du vara med och göra världen lite bättre en matrest i taget! Allt handla...