Wiurilan Anna Lisa : arkea ja juhlaa Armfeltien kotikartanossa

  Wiurilan Anna Lisa : arkea ja juhlaa Armfeltien kotikartanossa / Pia Maria Montonen, haastattelija Pia Maria Montonen

  Kartanoelämää ennen ja nyt

   

  Maamme merkittävimpiin kuuluvan kartanon kohtalo on ollut vuosikymmenet yhden naisen käsissä.

   

  Wiurilan kartano on yksi Salon Halikon kolmesta keskiaikaisesta kartanosta. Näitä kartanoita, Joensuuta, Wiurilaa ja Vuorentakaa, on 1700-luvun lopulta yhdistänyt kreivillinen Armfeltin suku. Wiurila kuuluu yhä suvulle.

  Kartano on aina määrittänyt Anna Lisan eli Anna Louise Standertskjöld-Brüninghausin (s. 1930) elämää. Anna Lisa vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Wiurilassa, ja 21-vuotiaana hän otti haltuunsa tilan maatalouden. Hyväosainen lapsuus muuttui maatilan arkiseen hoitoon, taisteluun merkittävän kotikartanon jatkumosta ja tulevaisuudesta. Saksalaisen miehen kanssa solmittu avioliitto toi myös haasteita sodanjälkeisessä Suomessa.

  Elämä Wiurilan kartanossa on vuosien varrella mullistunut täysin: vuosisadan vaihteen omavarainen tila on muuttunut maatalouden harjoittajasta kukoistavaksi monitoimiyritykseksi golfratoineen, ravintoloineen, hevostalleineen ja museoineen.

  Kuka Wiurilan voimanainen pohjimmiltaan on? Wiurilan Anna Lisan tarina kertoo, miten paljon työllä ja intohimolla voi saada aikaan.

   

  Pia Maria Montonen on koulutukseltaan ekonomi ja taidehistorioitsija. Hän on työskennellyt pitkään median parissa niin radiossa, televisiossa kuin aikakauslehdistössä, mm. päätoimittajana Glorian Antiikki -lehdessä. Viimeisimmät vuodet Montonen on toiminut vapaana kirjailijana ja kirjoittanut mm. teokset Rakkaudesta vanhaan taloon (2013), Valtakunnan miniä - Brita Kekkonen (2014) ja Rakkaudesta vanhaan asuntoon (2015).

  Standertskjöld-Brüninghaus, Anna Louise. Armfelt (suku) maanviljelijät yrittäjät perheyritykset sukutilat Viurilan kartano kartanot Salo Halikko muistelmat

  Tammi 1.edition
  FIN EISBN:9789520400132

  You may be interested in...