Talouskuri

  Talouskuri / Mark Blyth

  Suom. Hannu Laurila & työryhmä
  Suomalaiset nielevät talouskurin vapaaehtoisesti, vaikka muille sitä syötetään väkisin
  Suomessa ja Euroopassa noudatetaan 2000-luvun finanssikriisin jälkimainingeissa ankaraa talouskuripolitiikkaa. Kansalaiset on saatu uskomaan, että julkinen talous on kestämättömän suuri, ja siksi valtio elää yli varojensa ja velkaantuu. On siis leikattava julkisista menoista ja vähennettävä velkaa. Lisäksi vientiteollisuuden kilpailukyvyn nimissä alennetaan kotimarkkinoiden palkkoja ja hintoja. Tämän pitäisi kääntää talous jälleen kasvuun. Ikävä kyllä näin ei käy.
  Brownin yliopiston professori Mark Blyth osoittaa, ettei talouskuri lisää kasvua tai sen mahdollisuuksia. Pikemminkin se on historian saatossa vain rikastuttanut superrikkaita ja kärjistänyt eriarvoisuutta.
  Euroopassa talouskuria ja valtiontalouden vakautta tarvitaan liian suureksi kasvaneen pankkijärjestelmän pitämiseksi pystyssä. Sen varjolla voidaan myös toteuttaa talousliberalistien ikiaikainen haave eli purkaa demokraattisesti ohjattu valtio. Siksi talouskuri on mitä vaarallisin oppi.
  ”Tärkeä, poleeminen – – selväjärkinen ja mukaansatempaava.” – Lawrence Summers, Financial Times

  markkinatalous talousteoriat talouspolitiikka suhdannevaihtelut finanssikriisit julkinen talous menoleikkaukset velkaantuminen valtiontalous yksityinen sektori taloudelliset vaikutukset taloushistoria Yhdysvallat Eurooppa julkinen velka elvytyspolitiikka yhteisvaluutta valuuttakriisit vakaus valuuttakurssit riskirahoitus valtionvelka

  Osuuskunta Vastapaino 1.edition
  FIN EISBN:9789517686624

  You may be interested in...