Politiikan juoksuhaudat: Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana

  Politiikan juoksuhaudat: Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana / Tommi Kotonen

  Ajankohtainen teos äärioikeiston historiasta Suomessa.
  Me kuulumme valkoiseen rotuun, siis siihen ylpeään rotuun, joka on luonut kaiken kulttuurin ja sivistyksen tällä maapallolla.
  Yllä oleva sitaatti voisi hyvin olla 1930-luvun natsi-Saksasta. Sen on kuitenkin kirjoittanut suomalaisen kansallissosialistisen järjestön jäsen vuonna 1977. Myöhemmin tekstin kirjoittaja joutui käräjille lähetettyään kirjepommin Vaasaan, sosialistiselle nuorisojärjestölle.
  Kylmän sodan historiankirjoitus on keskittynyt pitkälti niin sanottuun suomettumiseen ja suomalaisten kommunistien toimintaan. Tässä kirjassa katse käännetään toiseen ääripäähän. Huolimatta siitä, että sotien jälkeen rauhansopimus kielsi fasistisluontoiset järjestöt Suomessa, äärioikeistolle löytyi kannattajia. Jotkut eivät koskaan poistuneet juoksuhaudoistaan, joita oli kaivettu vuodesta 1918 lähtien.
  Politiikan juoksuhaudat kuvaa suomalaisen äärioikeiston kehitystä alkaen haparoivista yrityksistä rakentaa kommunisminvastaista aseellista rintamaa aina ruotsalaislähtöisen kansallissosialistisen järjestön perustamiseen. Joillekin aatteen ydin oli kansallisen aatteen kirkastaminen, toisille rotuopit ja juutalaisvastaisuus. Osa halusi vallankumousta kaduilla. Äärimmillään tämä johti terroritekoihin.
  Teos tuo historiallista perspektiiviä myös siihen äärioikeistolaiseen liikehdintään, jota nyt tapahtuu niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa.

  Kare, Kauko. Siitoin, Pekka. äärioikeistolaisuus poliittinen historia ideologiat ääriliikkeet kylmä sota etupiirit kansainvälinen politiikka historia Suomi oikeistolaisuus antikommunismi oikeistopuolueet poliittiset liikkeet kannatus fasismi sosialismi poliittiset asenteet rasismi kansallissosialismi kolmas valtakunta

  Atena Kustannus Oy 1.edition
  FIN EISBN:9789523004269

  You may be interested in...