Emma & Uno : visst var det kärlek

    Emma & Uno : visst var det kärlek / Märta Tikkanen

    Märta Tikkanen skriver om sina morföräldrar Emma och Uno.

Hur var det? Vad hände? Varför gick det som det gick?

Också en kärlekssaga. Visst var det kärlek? Hon är yngsta dottern på Överby gård i Kyrkslätt, slank och vacker och musikalisk, vill bli lärarinna. Men så kommer föreståndaren på Finns folkhögskola i hennes väg, det blir stort bröllop och en första tur neråt kontinenten.

Hon är 18, han är 26 när de träffas. Knappt ett år senare är de gifta. Sedan får de ett barn varje år, alla med olika födelseorter i Sverige och Finland. Hon är 25 när det sjätte barnet föds, efter det bor de inte längre tillsammans.

Han är en av dessa älskansvärda omöjliga män som kvinnor så lätt faller för, både igår och idag. Han sätter igång med världsförbättrarbråk i stor stil, han är en av de tre bakom Brunnsviks folkhögskola i Dalarna, ”arbetarnas universitet” – skolans första föreståndare. En idealist med en enastående förmåga att stöta sig med folk, ett oväderscentrum, en tändsticka som flammar upp och slocknar, aprilväder och majväntan.

    Stadius, Uno Stadius, Emma Tikkanen, Märta äktenskap fiktion metafiktion mänskliga relationer makar kärlek egoism äkta män ansvarslöshet skuldsättning män föräldraskap vardagsliv kvinnor kvinnans ställning sekelskifte levnadslopp folkupplysning flyttning döttrar gårdsägare ståndspersoner lärare journalister mödrar söner morföräldrar barnbarn brevväxling skilsmässa herrgårdar Överby Kyrkslätt Finland Sverige

    Schildts & Söderströms Ab 1.edition
    SWE EISBN:9789515227690