Alma : edelläkävijän tarina

  Alma : edelläkävijän tarina / Merete Mazzarella, kääntäjä Raija Rintamäki, kääntäjä Iiro Kuuranne

  Historian uranuurtajanaisia

   

  Ilmeikäs kuvaus särmikkäästä tutkijasta ja kulttuuripersoonasta.

   

  1940-luku lähenee loppuaan. Viimeistä syksyään ja talveaan elävä 78-vuotias Alma Söderhjelm ei enää juuri jaksa poistua huoneestaan Saltsjöbadenin sanatoriossa. Hän muistelee elämänsä vaiheita ja ihmisiä, ja ajatuksenvirtaa rytmittävät hoitajien ja ystävien vierailut.

  Vuonna 1870 Viipurissa syntynyt Alma Söderhjelm aloitti tutkijanuransa aikana, jolloin naiset joutuivat anomaan vapautusta sukupuolestaan päästäkseen yliopisto-opiskelijaksi ja valtion virkoihin. Söderhjelm oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia ylioppilaita ja väitteli tohtoriksi vuonna 1900 aiheenaan Ranskan vallankumouksen aikaisen lehdistön historia. Hänestä tuli vuonna 1906 Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti ja vuonna 1927 Suomen ensimmäinen naisprofessori.

  Suurelle yleisölle Söderhjelm tuli tunnetuksi teatterikriitikkona, kirjailijana ja tuotteliaana pakinoitsijana. Jo lapsuudenperheessään "älykkäisiin mutta rumiin" luokiteltu Söderhjelm ei koskaan mennyt naimisiin, mutta oli vapaan rakkauden puolestapuhuja ja tarkasteli kirjoituksissaan ihmissuhteita ja tapakulttuuria viihdyttävän kirpeästi. Tummia sävyjä henkilökuvaan tuo hauskana seuraihmisenä tunnetun Söderhjelmin perimmäinen yksinäisyys ja ulkopuolisuus.

  Merete Mazzarella luo elämäkertaromaanissa ilmeikkään kuvan särmikkäästä Söderhjelmistä ja avaa kiintoisia näkymiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen elämään.

   

  Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

  elämäkertaromaanit romaanit kaunokirjallisuus suomenruotsalainen kirjallisuus käännökset Söderhjelm, Alma (fiktiivinen hahmo) -- fiktio muistot naisen asema ajankuvaus autonomian aika seuraelämä kulttuurivaikuttajat professorit naiset historiantutkijat kirjailijat suomenruotsalaiset minäkertoja Suomi Ruotsi Tukholma papisto tohtorit tivolit elämänhistoria juhlajulkaisut Ranskan suuri vallankumous kotiapulaiset kivennäisaineet sukututkijat yksityiskirjastot ranskalaiset ihmissuhteet

  Tammi 1.edition
  FIN EISBN:9789520400194

  You may be interested in...