Kenttäharmaita naisia

  Kenttäharmaita naisia / Irja Virtanen

  On kesä 1942, ja tuore helsinkiläisylioppilas Ulla kaipaa muutosta elämäänsä. Välittämättä isänsä ja komean Arvi Mäkipuron vastusteluista Ulla lähtee radistilotaksi Itä- Karjalaan. Monet lotat ovat ensimmäistä kertaa poissa kotiseudultaan, ja seikkailunhalu saa nuorista tytöistä helposti vallan. Rintamalla lottien kunniaa vahditaan kuitenkin tarkasti, ja sotilaidenkin moraali asetetaan heidän kontolleen. Toisaalta uudessa tilanteessa on pakko itsenäistyä nopeasti ja oppia kantamaan vastuu tekemisistään. Toisten pääasiallinen tavoite on päästä hyviin naimisiin.

  Ulla oppii nopeasti ja osoittautuu hyväksi työssään, mutta joukosta löytyy myös niitä jotka eivät arvosta lottia vaan kyseenalaistavat heidän taitonsa ja isänmaallisuutensa. Ullakin joutuu perustelemaan valintaansa eikä työläisperheen lapsena ole aina itsekään varma, mihin oikein kuuluu.

  Pikkuhiljaa uomiinsa asettunut arki muuttuu lopulta taisteluksi elämästä ja kuolemasta, kun Venäjä aloittaa pitkän asemasotavaiheen jälkeen suurhyökkäyksen. Pian unelma Suur-Suomesta vaihtuu pelkoon rakkaiden kohtalosta.

  Rantala, Ulla, fikt. Lotta Svärd sotakirjallisuus naisen asema sotarintama jatkosota ristiriidat naiset ihanteet pettymys lotat Itä-Karjala

  Tammi 1.painos
  FIN EISBN:9789513195885

  Kiinnostaisiko myös...